Honda is een van de grootste en meest invloedrijke motorfietsfabrikanten ter wereld. In de loop der jaren heeft het bedrijf verschillende modellen bromfietsen geproduceerd, waaronder modellen met stoterstangen.

Exploded Honda C310A

Hier is een beknopte geschiedenis van Honda-bromfietsen met stoterstangen:

 1. Begin jaren 60:
  • In de vroege jaren 60 bracht Honda de C110 Super Sport Cub uit, die bekendheid verwierf vanwege zijn betrouwbaarheid en prestaties. Deze bromfiets was uitgerust met een stoterstangenmotor, wat destijds een gemeenschappelijke technologie was.
 2. Cub-serie:
  • De Honda Cub-serie, met modellen zoals de C50, C70 en C90, was ook voorzien van stoterstangenmotoren. De Honda Super Cub C50 werd bijvoorbeeld geïntroduceerd in 1958 en werd een van de best verkochte bromfietsen aller tijden.
 3. Kracht en efficiëntie:
  • De stoterstangenmotoren in Honda-bromfietsen waren geliefd vanwege hun eenvoud, duurzaamheid en brandstofefficiëntie. Ze werden vaak gebruikt in stadsvervoer vanwege hun betrouwbaarheid.
 4. Evoluerende technologie:
  • Hoewel stoterstangenmotoren in latere jaren minder gebruikelijk werden in motorfietsen vanwege de opkomst van modernere technologieën zoals de OHC (OverHead Cam) en DOHC (Dual OverHead Cam), bleven sommige modellen van Honda nog steeds de vertrouwde stoterstangenmotoren gebruiken.
 5. Latere ontwikkelingen:
  • In latere decennia hebben Honda-bromfietsen zich verder ontwikkeld met geavanceerdere technologieën, zoals vloeistofkoeling, brandstofinjectie en elektronische ontsteking. Dit leidde tot krachtigere en efficiëntere bromfietsen.

Het succes van Honda-bromfietsen met stoterstangen ligt deels in de betrouwbaarheid van deze motoren en hun vermogen om te voldoen aan de behoeften van verschillende rijders over de hele wereld. Honda heeft voortdurend geïnnoveerd en aangepast aan veranderende marktomstandigheden, waardoor het een prominente speler blijft in de wereld van gemotoriseerde tweewielers.

De Honda C310 (S-model deze) kwam een aantal jaren later, samen met zoveel anderen.

Zoals deze olifantgrijze PC50K beide modellen met de ouderwets degelijke stoterstangen klepbediening, wat een ander karakter heeft als de modellen met bovenliggende nokkenas. Dit zou lange tijd mijn systeem van voorkeur zijn.

Een rijtje C310 modellen uit mijn verzameling.

Honda C100 van ca. 1964

De onderdelen voor de C310A vind je hier

Door Auteur